sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Karjalanpiirakka- Suomen kansallisruoka?



Savolais-karjalaiset juuret ovat ehkä yksi syy, miksi karjalanpiirakka on aina ollut meidän perheen suosikki. Karjalaiset tätini opettivat minulle kädestä pitäen piirakoiden teon, mutta itse resepti on vuosien saatossa kadonnut. Alla olevan reseptin olen joskus jostain löytänyt ja hyväksi todennut. Ainoa muutos tähän on tehty piirakoiden voitelussa. Yleensä ohjeissa siis pyydetään voitelemaan piirakat sulatetulla voilla, mutta muistan kuinka tätini kastoivat koko piirakan lämpimään voi-vesi-seokseen.



KARJALANPIIRAKAT

KUORI:
2dl vettä
2 tl suolaa
200g ruisjauhoja(n.3dl)
100g hienoja vehnäjauhoja(n. 1,5dl)

TÄYTE:
2dl puuroriisiä
1 l maitoa
suolaa

VOITELUUN:
sulatettua voita
vettä


Keitä riisiryynit maidossa pussin ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.

Sekoita kaikki kuoren aineet keskenään ja vaivaa taikinaa hetki. Leivo siitä tanko ja paloittele haluamasi kokoisiksi. Pyörittele palat palloiksi, litistä ne ja pinoa jauhotetulle pöydälle. Kaulitse kakkarat ohuiksi pyöreiksi levyiksi(käytä kaulinta, joka tarkoitettu karjalanpiirakoiden tekoon) ja pinoa ne päällekkäin hiukan jauhoja välissä.


Ennen kuin levität niille kypsää ja jäähtynyttä riisipuuroa, harjaa jauhot pois käyttäen esimerkiksi pullasutia.
Käyttäen kahta ruokalusikkaa levitä puuroa taikinalevyn keskelle jättäen reunat paljaiksi. Piirakan reunat poimutetaan mataliksi, etteivät pääse kovettumaan.
Paista nopeasti kuumassa uunissa. Meidän uunin maksimilämpötila on 275 astetta, joten olen käyttänyt sitä lämpötilaa. Mutta lämpimämpikin saa olla, suositus taitaa olla 300 astetta.


Heti uunista oton jälkeen kastele nopeasti sulatetussa voissa, jossa tilkka vettä(kyllä, sormet palaa!). Pane piirakat päällekkäin kulhoon hyvin peitettynä(voipaperi + pyyhe) hautumaan vähäksi aikaa. Älä jätä pitkäksi aikaa kulhoon, koska tarttuvat silloin toisiinsa kiinni!

Parinkymmenen minuutin päästä piirakat ovat valmiita nautittavaksi vaikka herkullisen munavoin kera. On se vaan niiiiiiin hyvää!

Mahdollinen Suomen kansallisruoka sopii muuten myös juhlapöydän keskipisteeseen. Takuuvarma hitti!

Äänestä omaa suosikkiasi Suomen kansallisruoaksi tästä linkistä.



-Mamma R-










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti