lauantai 18. kesäkuuta 2016

Kesän lohikeitto koko porukalle

Mökillä päädyin tekemään lohikeittoa. Onhan tätä tehty, mutta jotenkin sattui tulemaan suun mukaista (toivottavasti suurin piirtein muistan mitä sinne laitoin). Määrä on rohkea ja riittää isommallekin porukalle. Lopputuloksena noin 5 litraa hyvää lohikeittoa. Tähän keittoon tarvitaan:
- Kiinteää perunaa noin 1,6 kg lohkottuna
- 2 sipulia lohkoina
- 500 g porkkanaa pilkottuna
- 1,7 litraa vettä
- 3 kalaliemikuutiota
- Kolme laakerin lehteä
- 10 mustapippuria
- Tuoretta lohta 600g paloina
- 150g kylmäsavulohta
- 2 dl kermaa
- 3 rkl voita
- Ruohosipulia
- Reilusti tilliä

Perunoiden kuorimisen jälkeen pilko ne. Itse tapaan halkaista ne keskeltä. Puolikas taas pitkittäin puoliksi ja sitten paloiksi. Sipulit isoiksi lohkoiksi. Kuori / pese porkkanat ja pilko. Helpottaa kokonaisuutta, kun voit laittaa kaikki vihannekset kerralla kattilaan, joten porkkanoiden pitää olla vähintään puolet perunalohkojen koosta, jotta kypsyvät samaan aikaan. Laita vihannekset isoon kattilaan ja lisää vesi. Veden kiehuessa lisää kalaliemi kuutiot, laakerin lehdet sekä pippurit ja jätä kiehumaan.

Valmistele lohi (pese, kuivaa, fileoi ja pilko) ja kylmäsavulohi (paloittele) . Huuhtele ruohosipuli (itse hain tuolta pihalta) ja ota tilli lähettyville. Kun perunat ja porkkanat alkavat olla lähes kypsiä lisää lohet, ruohosipuli, kerma, voi ja tilli. Anna kiehua hetki, jotta lohi kypsyy ja sehän on itse asiassa sitten valmis...Bon Apetit ja Kesälle....

Kylkeenhän sopii erinomaisesti tuore hapanleipä tai karjalanpiirakat.....




- Mä -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti