sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Innoittajana nuoruuteni Mexico: Huevos divorciados




Olen viime aikoina innostunut erilaisista aamupalavaihtoehdoista. Arkiaamun kaurapuuro ja leipä on ihan hyvää, mutta viikonloppuisin on vaan saatava jotain erilaista herkkua. Taas.
Vajaa 30 vuotta sitten Mexicossa, sain aamupalaksi upean annoksen eteeni paikallisessa ravintolassa. En enää muistanut sen nimeä, mutta vähän aikaa googlattuani sekin valkeni: Huevos divorciados. Eli  "eronneet kananmunat" tai jotain sinne päin.
Netistä löytyi paljon erilaisia reseptejä, mutta oli pakko hieman improvisoida sen mukaan mitä meidän kaapista tänä aamuna löytyi.
Alkuperäiseen annokseen tulisi tortilloja, mutta korvaan ne Hesarista löytämälläni flatbread-ohjeella.




Tästä ohjeesta tulee annokset kahdelle. Salsaa ja guacamolea voi jäädä ylikin tulevaa käyttöä varten.

FLATBREAD
1 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
n. 2,5 dl vehnäjauhoja
Lämmitä vesin. 42-asteiseksi. Lisää kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita kuivahiiva-jauhoseos ja suola veteen. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikina lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.  

Kohoamisen aikana tee guacamole ja tomaattisalsa.

GUACAMOLE
2 avocadoa
1 tomaatti kaltattuna
1/2 limen mehu
1 pieni sipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
chiliä tai Sambal Oelekia maun mukaan
mustapippuria myllystä maun mukaan
suolaa maun mukaan
Halkaise avocado ja poista siemen. Kaiva liha ruokalusikalla kulhoon, muussaa haarukalla tahnaksi. Halkaise tomaatti, poista siemenet ja kuutioi. Silppua sipuli ja lisää tomaatin kanssa kulhoon avocadon kanssa. Lisää limen mehu, valkosipulit, chili ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.

TOMAATTISALSA
2 tomaattia kuutioituna
1 pieni sipuli pilkottuna
1 valkosipuli hienonnettuna
1 kevätsipulin vihreä osa viipaloituna
hieman sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
kourallinen korianteria silputtuna
Sekoita kaikki aineet keskenään.

MUUT AINEET
hummus tahinilla(valmis säilyke)
seesamiöljyä
sitruunan mehu
oliiviöljyä
turkkilainen jogurtti
4 kananmunaa

Tee flatbreadit valmiiksi:
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina 4 osaan. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla yksi kerrallaan ohuita leipäsiä.
Voitele parilapannu kevyesti öljyllä ja paista leipiä yksi kerrallaan noin 2 minuuttia kummaltakain puolelta. Pidä leivät lämpiminä liinan alla.

Paista munat. Sulata nokare voita paistinpannulla, kun voi on sulanut valuta kaksi kananmunaa paistumaan, varoen rikkomasta keltuaista. Paista miedolla lämmöllä, kunnes valkuainen on kokonaan hyytynyt. Mausta suolalla ja pippurilla.

Siirrä yksi flatbread lautaselle ja asettele sille kananmunat. Laita kananmunien ympärille tomaattisalsaa ja guacamolea sekä nokare turkkilaista jogurttia.

Hummus-tahini-tahna on oma lisäykseni. Sopii makumaailmaan todella hyvin! Käytin nyt valmista tahnaa, koska sitä sattui kaapista löytymään. Tahnan sekaan lisätään vielä seesamiöljyä ja sitruunan mehua. Ripottele päälle savustettua paprikajauhetta ja lorauta ympärille oliiviöljyä.
Voit syödä tätä hummus-tahinia muiden ainesten kanssa tai revi flatbreadista palanen ja kiepauta sillä tahnaa ja oliiviöljyä leivälle.

Nautinnollista sunnuntaita kaikille!


-Mamma R-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti