sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kauden lohturuokaa

Mamma R has left the building (for a day)! Mä käyttää tilaisuutta hyväksi ja valtaa keittiön. Seuraava kokonaisuus alkaa olla meillä keväinen perinne. Sitten, kun kirmaaminen keväisessä parsapellossa alkaa kyllästyttää, niin siitä saa kauden parhaan risoton. Tänä keväänä on ollut jotain haasteita toimituksissa ja parsat ilmestyivät osaan kauppaliikkeistä kohtuullisen myöhään.


 Valkoviini ei ollut hyllyssä, joten tässä kokonaisuudessa sitä ei ole, mutta aivan uskomattoman hyvää siitä huolimatta. Parsat voi myös kuoria, mutta tähän en ole koskaan ryhtynyt. Kuorellinen parsa antaa napakan suutuntuman eikä "katoa" pehmeään puuromaiseen risottoon. Toki puumaiset tyvet tulee poistaa. Siinä olisi jo liikaa "tuntumaa".

Riiseillä on väliä!

Risottoriisiä löytyy monenlaista. Itse suosin Arborio-riisiä, koska se on myöskin napakkaa.

Netti on pullollaan risottoreseptejä, joissa käytetyn nesteen määrä vaihtelee aika paljon. Tässä kohtaa luottaisin tuotteen valmistajan "perusrisotto-ohjeeseen", jonka nestemäärässä on huomioitu myös kyseisen riisin ominaisuudet.

Ja ne vähemmän risoton kanssa tekemisessä olleet, nyt ei puhuta keitetystä pitkäjyväriisistä, jonka sekaan työnnetään eiliset kanan jämät ja pakastevihanneksia. Se ohje löytyy jostain muualta XD!

Ja sitten vauhtiin ja näitä tarvitaan:

- 500g Parsaa
- Risottoriisiä
- Vettä (kanalientä) "perusrisotto-ohjeen" mukaan
- 1 sipuli (salottia Mä käyttää)
- 2 valkosipulin kynttä silputtuna
- 2 rkl voita
- 1 dl Parmesaaniraastetta
- Sitruuna
- Suola
- Pippuri
- Kerma
- Kevätsipulia




Laita kasariin tai pannulle vesi, johon suola ja pippuri. Käsitellyt parsat kiehumaan siihen (noin 6-8 min), jotta ovat kypsän napakoita. Nosta parsat pois ja laita keitinveteen tarvittava määrä kanaliemikuutioita ja 1 rkl sitruunan mehua.

Laita paksupohjaiseen kattilaan voi ja riisit. Kuullota hetki ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota niin pitkään, että riisit ovat läpikuultavia. Lisää parsan keitin vettä noin 1,5 dl kerrallaan ja anna imeytyä. Muista sekoittaa aktiivisesti. Jatka niin kauan kuin keitinvettä riittää. Lisää lopuksi pilkottu parsa ja 1 dl kermaa sekä parmesaaniraaste ja kääntele hetki. Tarkasta maku, lisää tarvittaessa pippuria tai suolaa. Koristele parsan nupuilla. Lisää päälle parmesaanilastuja, kevätsipulisilppua ja sitruunan kuorta. Avot!


- MÄ -



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti